Toth Eszter szemorvosA látásunk az egyik legfontosabb érzék-szervünk, a nyári meleg és az ehhez kapcsolódó kellemes kikapcsolódások pedig számos olyan tevékenységet foglalnak magukban, amelyek időlegesen vagy végérvényesen rongálhatják látásunkat.

A kockázatokról szakértőnkkel Dr. Tóth Eszter szemorvossal beszélgetünk.

 

- Kedves Eszter, köszönjük, hogy ismét lehetőséget biztosított egy átfogó beszélgetésre. Mi az a veszélyforrás, amit a nyári időszakban érintheti szemünket?
- Egyértelműen a napsugárzás. A nyári nap sugarai állandó veszélyforrást jelentenek. Akárcsak a vízben eltöltött idő alatt közvetett hatásként megjelenő, a víz felületén tükröződő napsugarakra gondolunk, vagy akár a napozás során a véletlen napba tekintésre. Az UV sugárzás hatására ilyenkor a szaruhártya felülete sérülhet és akut panaszként szúró érzetet kelt a betegben, aki kerüli a fényt, igyekszik csukva tartani a szemét. A jelenség kicsit hasonlít a hóvakságra.
Amennyiben az UV sugárzás áthatol a szaruhártyán és a mélyebb rétegben lévő szemlencsét érinti, akkor az hosszú távon szürke hályoggal járhat.
A legsúlyosabb esetben az éleslátás helyének, a makulának vagy a retinának az elváltozása következik be, mely egy vissza nem fordítható, maradandó károsodást okoz a látószervünkben. Ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő.
- Védekezés és megelőzés, nem titok, hogy a napszemüvegre gondoltunk. Mire kell figyelni megvásárlásakor, milyen alternatív eszközök állnak rendelkezésre?
- Az elsődleges és legfontosabb az, hogy mindenképpen UV szűrővel legyen ellátva, amely megfelelően szűri az UVA, UVB és UVC sugarakat. Célszerű olyat választani, amely körbe öleli a szemünket, így nem kell attól tartani, hogy oldalról éri a napsugár a szemünket.
Vásároljunk megbízható árusító helyen, ott garantált, hogy a szemüveg megfelel az alapvető minőségi követelményeknek. Egyébiránt, ha változatlanul kételkedünk a szemüveg UV szűrő képességében, akkor ma már szinte valamennyi optika képes bemérni a szemüveg tényleges szűrőhatását.
- Fotokromatikus lencse. Milyen típusú szemüvegek esetén alkalmaznak ilyen lencsét?
- A fotokromatikus lencse UV fény hatására besötétedik, ezáltal napsütéses időben átveszi a napszemüveg funkcióját és megszűri a káros sugarakat. Többnyire azon személyek viselnek ilyen lencsével ellátott szemüveget, akik dioptriás eszközt hordanak, az ő esetükben megmarad az éleslátást biztosító funkciója és nem kell félniük a veszélyes napsugaraktól sem.
Egyébként már a lágy kontaktlencsék többsége is el van látva UV szűrővel. Ez az információ rendszerint szerepel az adott lencse tájékoztatójában is.
- A nyári melegben a munkahelyen, otthonunkban, tömegközlekedési eszközökön, autónkban gyakran használunk légkondicionálót az elviselhetőbb hőérzet érdekében. Milyen hatással lehet ez a szemünkre?
- Szemszárazságot eredményezhet. Ez ellen könnyen védekezhetünk, ha mindig hordunk magunkkal műkönny cseppet. Előfordulhat még az úgynevezett légionárius betegség (a berendezések tisztításának, vagy fertőtlenítésének elmaradása esetén megtelepedő bakteriális fertőzés) kapcsán szemgyulladás szövődményként.
- Uszodák és strandok medencéi. Milyen veszélytényezőket hordozhatnak magukban?
- A zárt vízi közeg kiváló táptalaja egyes kórokozók, élősködők fennmaradásának. Ez bizonyos esetekben kötőhártya gyulladást, ritkábban szaruhártya gyulladást okoz. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy a lágy kontaktlencsét viselők mindenképpen kerüljék a vizes környezetet függetlenül attól, hogy medencéről, egy folyó vízéről vagy tengerről van szó, ugyanis van egy akantamőba nevű kórokozó, amely szeret megtelepedni a lencsében és rendkívül súlyos szaruhártya gyulladást képes okozni. Tehát úszás előtt vagy vegyék ki a lencséjüket vagy az ilyen alkalmakkor viseljenek 1 napig hordható, eldobható lencsét.
- Amennyiben bekövetkezik a gyulladásos állapot, milyen terápiás eljárásokkal lehet azt kezelni?
- Mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenkor az anamnézist követően jellemzően antibiotikum cseppet írunk fel a betegnek.
- Nyári virágzás, a különböző növények és fűfélék pollenjei beborítják a levegőt. Ez a legkevésbé sem kedvez az allergiások számára. Milyen tüneteket produkál a szem esetében?
- Jellemző panaszként jelenik meg a fénykerülés, könnyezés, szemviszketés, ritkább esetben a szem váladékozása, általában mindkét szemet érintve. Ilyenkor a tünetek enyhítésére lehet alkalmazni recept nélkül kapható antihisztamin cseppeket. Amennyiben a helyi kezelést követően nem enyhülnek, vagy súlyosabbak a panaszok, illetve a beteg tudja magáról, hogy nála ez egy visszatérő szezonális probléma, akkor kerül sor általános kezelésre tabletta formájában.
A helyi, tüneti kezelés (szemcsepp) mellett szoktuk javasolni a pácienseknek, hogy az allergiás időszakok alkalmával gyakrabban használják a műkönnyet (akár óránként), mert az segít kimosni az allergént a szemből.
Zárszóként még fontosnak tartom megjegyezni, hogy külföldi nyaralás előtt érdemes csomagolni magunknak antibiotikum tartalmú szemcseppet, hiszen egy a szervezetünk számára szokatlan közegben bármikor kialakulhat kötőhártya- vagy szaruhártya gyulladás. Külföldön nehezen és drágán találunk szakorvost és patikát.
- Köszönjük, hogy segítette munkánkat és részletes tájékoztatást nyújtott. Kellemes nyarat kívánunk!

Az interjút készítette Tóth Ilona egészségügyi szakújságíró

Patikánk története

 a laborban 20110318 1820272059

Kereshető gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Elérhetőségeink