Intim4A nyári melegben, ha megadatik, akkor vízparton vagy vízben igyekszik mindenki egy kicsit hűteni magát annak érdekében, hogy elviselhetővé tegye és átvészelje a testet körbe ölelő forróságot. Ezen időszakokban a hölgyeknél a kellő odafigyelés hiányában bizony kialakulhatnak intim fertőzések, melyek megkeseríthetik a pihenéssel tölthető órákat és napokat. Annak érdekében, hogy utat mutassunk az elővigyázatos és tudatos hozzáálláshoz a gondok forrásáról és annak megelőzéséről Dr. Mensch Henrikkel, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ egykori főorvos szülész-nőgyógyász, sebész szakorvosával beszélgettünk.

 

- Köszönjük Főorvos Úr, hogy Olvasóink rendelkezésére áll és segít eligazodni a témában. Első kérdésünk arra irányul, pontosan, melyek azok a tényezők a nyári hónapokban (vízben – víz közelben), melyek fertőzés-veszélyt jelenthetnek a nők számára?
- Alapvetően nem a (kezelt) vízben eltöltött idő jelenti az első számú veszélyt, hanem a higiénia hiánya vagy nem megfelelő alkalmazása. A fürdés előtt és után mindig javasolt lezuhanyozni, a fürdést követően pedig ne hagyatkozzunk arra, hogy majd megszárad rajtunk a fürdőruha, ugyanis a nedves közeg táptalajt jelenthet a fertőzéseknek, ezért az utolsó csobbanást követően cseréljük száraz váltásruhára a fürdőruhát. Egyébiránt főleg a medencék erősen klóros vize alkalmas arra, hogy megváltoztassa a hüvely pH-ját, mely ezáltal kedvező lehet a káros gombák vagy baktériumok számára.
Emellett a menstruáció és annak intenzív időszaka alatt nem javallott vízbe menni, ha ez mégis bekövetkezik, akkor gondoskodjunk arról, hogy a fürdést követően megfelelő módon fertőtlenítsünk, feltétlen cseréljünk tampont.
Antibiotikum kezelést követően javasolt probiotikumok használata a megfelelő hüvelyflóra visszaállításához, melynek hiánya fogékonyabbá teheti az egyént a különböző vízben vagy nedves közegben fenyegető fertőzésekre.

- Amennyiben az illető figyelmen kívül hagyja ezeket az általános higiéniás előírásokat, akkor milyen típusú nőgyógyászati betegségeknek biztosíthat táptalajt?
- A leggyakoribbak a különböző gombás fertőzések, a candida albicans, a húgycsőbe bekerülve az E. Coli baktérium okozta hólyaghurut, illetve a bakteriális vaginózis.

- Ilyenkor miként lehet azt meghatározni, hogy nem szexuális együttlét során következett be a baj, hanem valóban egy szerencsétlen strandolás eredményéről beszélhetünk? Miként lehet elkülöníteni, hogy bakteriális vagy gombás fertőzés áldozatává vált valaki?
- Erősen javallom szakorvos mielőbbi felkeresését, ugyanis a nem megfelelő kezelés vagy a probléma fennállásának figyelmen kívül hagyása súlyos gyulladásos állapotot idézhet elő, mely legvégső esetben meddőséghez vezethet!
A tünetek többnyire determinálhatják már a páciens számára is, hogy mivel áll szemben. Ilyenkor megtévesztő lehet, ha a tünetek valójában nem a fürdőzéssel függnek össze, hanem szexuális eredetűek. A Trichomonas fertőzés a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség. Ebben az esetben a beteg hüvelyfolyást tapasztal, mely kellemetlen szagú, zöldessárga színű és habos állagú és égő, folyamatosan viszkető érzést okoz.
A candida gombák elszaporodására utal, ha a váladék szemcsés és sárgás színű, mely szintén égető és viszkető érzést produkál a hüvelyben (kandidiázis). Ha a váladékozás bőséges és átlátszó, állaga pedig híg és kellemetlen halszagú, akkor a hüvelyflóra felborulása következtében kialakult bakteriális vaginózissal állunk szemben.

- Hogyan zajlik a kezelés folyamata?
- Először fizikai vizsgálatot végzünk a betegen, majd ezt követi a kenetvétel, melynek eredményéből előírható a kezelés.
A leggyakrabban elegendő hüvelyi krém vagy kúp, tabletta alkalmazása, melyet súlyosabb esetben kiegészíthet antibiotikumos kezelés is. Ezzel rövid időn belül ismét visszaállítható a természetes hüvelyflóra, melyet döntően a lactobacillusok (tejsav - Döderlein baktérium) szavatolnak. Az általuk termelt tejsav felelős ugyanis a hüvely alacsony pH-értékéért.
A fertőzéses állapot fennállása alatt kerülni kell a szexuális együttlétet, érdemes lehet intimbetétet használni a hüvelyfolyás kellemetlen hatásai ellen, mellőzni kell a forró vizes mosakodást, mely felerősítheti a gyulladás hatásait és jól szellőző kényelmes pamut fehérneműt kell hordani az izzadás elkerülése érdekében, mely szintén fokozhatja a panaszokat.

- Mire kell odafigyelni, hogy elkerüljük a hüvelyi fertőzésből származó kellemetlenségeket?
- Csak hangsúlyozni tudom: odafigyelés és toaletthigiénia. A nyári fürdőzések alkalmával mindig fordítsunk figyelmet a zuhanyzásra, legyen nálunk tiszta váltás ruha, gyakran mossunk kezet (étkezések, pénzzel történő érintkezést követően) és természetesen saját törölközőt használjunk. Ügyeljünk a hüvelyflóra fenntartására, illetve visszatérő fertőzések esetén segíthet, ha a táplálkozásban is mérsékeljük a szénhidrát- és cukorfogyasztást.

- Köszönjük szépen a beszélgetést, jó egészséget kívánunk!

 

Patikánk története

 a laborban 20110318 1820272059

Kereshető gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Elérhetőségeink