Tamassy Klara OKNapjainkban korosztálytól függetlenül gyakori érintettséget és problémát jelent a túlzott gyomorsav-termelődés, ami összefüggésbe hozható életvitelhez kapcsolódó sajátosságokkal, a mozgás hiányával, a helytelen és mértéktelen táplálkozással, az elhízással és az egyén genetikai hátterével. Sokrétű kérdéskör, melyet dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus szakorvossal boncolgatunk.

- Köszönjük szépen, hogy ismét elfogadta felkérésünket és segít mélyebben megismerkedni a témával. Ha megengedi indítsuk beszélgetésünket az alapvető tények azonosításával. Mi pontosan a gyomorsav és milyen funkciót lát el az emésztés folyamatában?
- A sav, - ami sósav - a gyomor speciális sejtjeiben képződik és a pepszin nevű emésztőenzimmel együtt a táplálék, elsősorban a fehérjék emésztéséhez szükséges folyamath során használja fel szervezetünk.

Dr Nagy Zsuzsa bőrgygysz szakorvosNyáron a meleg időjárás okozta gyakori izzadás, illetve a strandokon közösségi terekben (mint a medence) hatványozottan nagyobb esélye van bizonyos bőrbetegségek kialakulásának. Ilyen bántalom lehet adott esetben a szemölcs, melyet előfordulhat, hogy akár évekig kell viselnünk, ha nem fordulunk időben szakorvoshoz. A témáról Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

Patikánk története

 a laborban 20110318 1820272059

Kereshető gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Elérhetőségeink